Yinjoogassa hakeudutaan pysähtyneeseen ja rentoon yin-tilaan. Vaikka keho ja mieli kulkevat pitkälti käsi kädessä, yinjoogassa oman mielen levottomuus saattaa nousta korostetusti esiin.

Yin ja yang ovat kaksi toisiaan täydentävää voimaa. Yiniä luonnehtii passiivisuus, yangia aktiivisuus. Yangjoogassa, kuten YinYangvaikkapa vinyasa flowssa tai astangajoogassa, liikutaan ja käytetään lihasvoimaa. Yinjoogassa pysytään paikallaan ja lihakset rentoutetaan.

Yinjoogan avulla voidaan palauttaa kehon tehdasasetukset: säännöllisellä harjoituksella saadaan palautettua nivelten luontaiset liikeradat. Niitä ei kuitenkaan voida ylittää kehoa rikkomatta. Joskus myös mieli saattaa palautua rennon avoimeen tilaan, jossa mielen liikehdintä on liki pysähtynyt.

Kehon yin

Yinjoogan ideana on, että asanoihin pysähdytään useiksi minuuteiksi ja niissä pysytellään mahdollisimman rentona. Yleinen asanan kesto on kolmesta minuutista kymmeneen. Asanan tukemiseen voidaan käyttää esimerkiksi putkityynyjä ja joogatiiliä. Kun lihakset ovat rennot, vaikutus saadaan lihaksista faskioihin.

Luiden rakenne määrittää mahdolliset liikeradat.
Luiden rakenne määrittää mahdolliset liikeradat.

Jotta rentoutuminen asanassa olisi mahdollista, asanan täytyy olla riittävän mukava. Tämä edellyttää, että asanan linjaus haetaan sisältä käsin, omaa luuston rakenteen ehdoilla. Yinjoogassa haetaan oikeanlaista tuntemusta, ei niinkään mitään tiettyä ennalta määrättyä ulkoista muotoa.

Kun asanaan pääsee asettumaan, tulee vähitellen tietoiseksi yhä syvemmistä lihasjännityksistä. Joistain jännityksistä voi olla hyvinkin vaikeaa päästää irti. Hengitys on hyvä apu rentoutumisessa.

Entäs mieli?

Myös mielen on yinjoogassa on mahdollista vaipua autuaaseen yin-tilaan, jossa vain lepää omassa olemuksessaan. Joku voisi kuvata sitä siirtymäksi arkitietoisuudesta toiseen, unenkaltaiseen tietoisuuden tilaan.

Tämä mahdollisuus on ainakin minulle usein hyvin teoreettinen. Elän hyvin pitkälti oman pääni sisällä ja sisäinen elämäni on hyvin vilkasta. Analysoin, suunnittelen, innostun, murehdin ja haaveilen.

Usein mielessä olevan hälyn määrä korostuu kun keho pysähtyy. Mielen vilkkaus voi myös heijastua asanaan niin ettei siinä malta pysähtyä. Mielen yang-ominaisuudet, kuten liike ja aktiivisuus, heijastuvat tällöin kehoon.

Kuten aikaisemmin kirjoitin, levottomin mielin tehty harjoitus ei ole huono harjoitus. Se että tiedostaa mielen olevan levoton tarkoittaa, että on jo tullut tietoiseksi mielen toiminnasta. Jo se että malttaa pysähtyä kiireen keskellä hetkeksi tekemään harjoitusta ja hengittämään kunnolla laskee stressitasoa. Yinharjoituksen jälkeen on paremmin perillä siitä, miten voi.

Emme voi päättää, että nyt humahdamme yin-tilaan. Mielen liikkeet eivät ole aktiivisen hallintamme alaisia. Harjoituksessa voimme kuitenkin luoda otolliset olosuhteet niiden rauhoittumiseen.

Ennen kaikkea muista, että olet jo perillä!

3 kommenttia artikkeliin ”Yinjooga ja mieli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s