Sankalpa tarkoittaa korkeinta totuutta kohtaan tehtyä sääntöä tai valaa. Se on elämän syvin tavoite tai johtolanka. Kun oma sankalpa on kirkkaana mielessä, on vaikea välttyä kulkemasta sitä kohti. Mutta miten löytää se?

question-1713304_1280Tavoitteet on helpompi saavuttaa, kun ne ovat kirkkaana mielessä. Ihmisen yksi syvimmistä tavoitteista on saada elää merkityksellistä elämää. Se voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

Jos ei koskaan tule tarkastelleeksi, mitä merkityksellinen elämä omalla kohdalla tarkoittaa, elämä voi jäädä merkityksettömäksi ajelehtimiseksi, jossa onnellisuutta haetaan välittömistä aistinautinnoista. Ne eivät pitkällä tähtäimellä rakenna vakaata perustaa sisäiselle tyytyväisyydelle.

Sankalpa on keskeinen osa yoga nidraa. Sen voi ottaa mukaan myös asanaharjoitukseen. Se antaa suunnan niin harjoitukselle kuin myös koko elämälle.

Mitä kaipaat ja miksi?

Asioita tehdään hyvin usein miettimättä kovin syvästi, että miksi. Joogaharjoitustakin voi tehdä vain tavan vuoksi – eikä se ole ollenkaan huono tapa! Harjoitus muuttuu kuitenkin tarkoituksenmukaisemmaksi, kun miettii, mitä siltä juuri sinä hetkenä tarvitsee.

Liikkeelle voi lähteä vaikkapa siitä, millainen haluaa olonsa olevan harjoituksen jälkeen. Kun tekee harjoituksen tätä ajatusta silmällä pitäen, lienee sanomattakin selvää, että harjoitus vie oloa kohti toivottua tilaa. Näin ei välttämättä kävisi, jos ei olisi miettinyt tavoitteitaan ennen harjoitusta, tai jos olisi käynyt, se olisi ollut sattumanvaraista.

sprout-790155_1280Ajatusta voi jatkaa pidemmälle: kun kerran voin vaikuttaa omaan olooni ihan vain tekemällä itselleni selväksi, mitä tarvitsen ja ohjaamalla toimintaani pitäen tämän mielessä, on mahdollista ottaa itselleen myös pidemmän tähtäimen tavoitteita.

Voin tehdä harjoituksen esimerkiksi toivoen itselleni tai läheiselleni terveyttä ja mielenrauhaa. Jos minulla sattuu olemaan terveysongelmia, tämän ajatuksen vaikutus tuskin on välitön, mutta pitkällä tähtäimellä tämä intentio alkaa ikään kuin itää mielessä. Sen vaikutus vahvistuu kun alan myös harjoituksen ulkopuolella kiinnittää huomiota sellaisiin asioihin, joilla voin itse edistää tavoitteen toteutumista.

Sankalpa

Intentio luo perustan tarkoituksenmukaiselle harjoitukselle, mutta sankalpa on tätäkin syvempi. Mikä tahansa toive ei ole sankalpa. Sankalpa on jotain, joka on jo siemenenä meissä kaikissa. Löytämällä sen se alkaa itää ja tulla vähitellen yhä voimakkaammin todeksi.

Sankalpaa ei varsinaisesti keksitä, vaan se löydetään. Mikä on se mitä toivot kaikkein eniten? Jos toiveena on vaikkapa menestys uralla tai opinnoissa tai helpotus ihmissuhdekiemuroihin, voi ajatusta viedä vieläkin pidemmälle: miksi haluan sitä? Onko jotain, jonka toteutuessa tämäkin toteutuisi tai ei ainakaan enää häiritsisi?

monk-555391_1280Sankalpa ilmaistaan preesensissä, ikään kuin se olisi jo toteutunut. Jos syvin toiveeni olisi saada elää vapaana, terveenä ja onnellisena, totean sankalpan ikään kuin se olisi jo toteutunut: ”Olen vapaa, terve ja onnellinen.”

Sankalpa ei kuitenkaan ole taikomista. Luonnollisestikaan en saavuta lentotaitoa vaikka miten hokisin itselleni osaavani lentää. Äkkirikastumistakaan tuskin on luvassa vaikka sankalpani olisi, että kylven rahassa ja vauraudessa. Yksi hyvän sankalpan piirre on, että siihen voi itse uskoa.

Jos oma sankalpa ei heti löydy, voi käyttää vaikkapa jotakin seuraavista Swami Satyananda Saraswatin ehdotuksista: ”Herätän henkisen potentiaalini,” ”Menestyn kaikessa mihin ryhdyn,” ”Olen kokonaan terve.” Jotta sankalpa toimisi, sitä ei pidä vaihtaa tämän tästä. Sankalpan toteutuminen voi viedä aikaa.

Sankalpa tarjoaa suunnan elämälle ja auttaa kiinnittämään huomiota niihin asioihin, jotka tukevat omaa syvintä toivetta.

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Sankalpa – sydämesi syvin toive

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s