Käykö sinullekin joskus niin, ettei harjoitusta tule tehdyksi vaikka tietääkin sen olevan miellyttävää ja tekevän hyvää? Herättele lyhyellä harjoituksella into uudelleen!
Kesän ja uuden vuoden jälkeen moni löytää yhtäkkiä uutta intoa uusiin harrastuksiin. Syksyn ja kevään edetessä into usein lopahtaa. Yksi tehokas menetelmä omien odotusten, ajatusten ja rajoitusten purkamiseen on kirjoittaminen.
Ajatukset, jotka normaalisti virtaavat asiasta toiseen, ovat luonteeltaan katoavaisia ja abstrakteja. Kirjoittaminen auttaa tekemään ne konkreettisemmiksi, jolloin niitä voi arvioida uudelleen. Toisaalta kirjoittamalla ylös hyviä ideoita, ne saavat voimaa toteutua.
Harjoitus joogainspiraation herättämiseksi
- Istahda rauhassa alas kynän ja paperin kanssa.
- Kirjoita paperille viisi syytä, miksi sinun pitäisi joogata.
- Kirjoita paperille viisi lempisyytäsi, miksi et siltikään saa joogatuksi.
- Tarkastele ensimmäistä listaasi. Ovatko syyt joogata riittävän motivoivia? Ovatko sinun syysi joogata tavoittelemisen arvoisia? Voit merkata esimerkiksi korostuskynällä juuri tällä hetkellä tärkeimmän motivoivan tekijän.
- Tarkastele toista listaasi. Pohdi vastalääke jokaiselle syylle olla joogaamatta. (Esim. ”Ei ole aikaa.” > ”Herään aamulla kymmenen minuuttia aikaisemmin ja teen heti ainakin kaksi lempiasanaani.”) Muista olla lempeä ja kannustava itsellesi.
Inspiraatio voi löytyä myös innostavia joogakirjoja lukemalla. Niitä voi lainata ensi hätään kirjastosta. Myös jollekin joogakurssille tai -retriittiin osallistuminen voi olla inspiroiva kokemus, kuten myös jonkin sinulle aivan uuden joogatyylin kokeileminen.

Joogafilosofian näkökulma
Se ettei harjoitusta tule tehdyksi ei ole uusi ongelma harjoituksessa. Se on niin klassinen este, että se noteerataan jopa klassisissa joogateksteissä.
Patanjali listaa Yoga-sutrassa (1.30.) yleisimpiä joogassa edistymisen esteitä. Laiskuus, alasya, on näistä yksi. Tässä yhteydessä laiskuus tarkoittaa, ettei harjoitusta tule tehtyä vaikka tietää kykenevänsä siihen ja ymmärtää, miksi sitä kannattaisi tehdä eikä harjoitukselle ole mitään varsinaisia esteitä.
Toimivia vastalääkkeeitä laiskuudelle ovat itsekuri, erityisesti ruokavalion säännöstely, joka ruokkii päättäväisyyttä ja herättelee innostusta. Itsekuri ja ruokavalion säännöstely auttaa saamaan aisteja takaisin haltuun sen sijaan, että olisi aina aistiensa armoilla. Näin saa taas vähitellen oman elämänsä ohjat haltuunsa. Usein tämä palkitsee voimallisemmin kuin pelkkään mukavuudenhaluun perustuva toiminta.
Vinkki! Tätä menetelmää voi soveltaa mihin tahansa asiaan, johon kaipaat lisää intoa.
Lue täältä lisää vinkkejä joogainpiraation löytämiseen.
Yksi kommentti artikkeliin ”Näin löydät kadonneen joogainspiraation!”