Olen Kreeta, turkulainen joogaopettaja (RYT 500), filosofi, vammaisalan lähihoitaja ja seksuaalineuvojaopiskelija, jonka intohimoina ovat hyvinvoinnin edistäminen, kirjoittaminen ja syvällinen perehtyminen asioihin.
Jooga
Ensikosketuksen joogaan sain teini-ikäisenä löydettyäni kirjahyllystä äitini joogakirjan. Kävin hajanaisilla joogakursseilla, kunnes löysin astangajoogan pariin. Harjoittelin astangajoogaa suoritusmentaliteetilla kahden vuoden ajan kunnes totesin, etten nauti harjoituksestani. Jooga vaihtui muutamaksi vuodeksi kamppailulajeihin.
Löysin takaisin joogan pariin, kun odotin esikoistani. Äitiysjooga tarjosi aivan uuden näkökulman harjoitukseen, kun ennen liki kaikkeen pystyvä kehoni ei toiminutkaan totutulla tavalla.
Sittemmin joogaharjoitukseni on ollut säännöllistä. Syventääkseni omaa harjoitusta ja tietämystäni joogasta kouluttauduin joogaohjaajaksi ja sittemmin joogaterapeutiksi. Opetan ensisijaisesti hathajoogaa, joogan erityisryhmiä ja yinjoogaa. Osaan nykyään tehdä myös astangajoogaharjoitusta niin että pidän siitä.
Koulutus
- Seksuaalineuvoja / Sexpo 2022 – 2023
- Erkkajooga 2020 –
- Slow Yoga 200 h 2018 – 2019
- Joogaterapia / Svastha Yoga Therapy 2017 – 2022
- Mielenterveyden ensiapu 1 / Suomen Mielenterveysseura 2017
- Chi Therapeutics 300 h (yinjooga, terapeuttinen jooga, yangjooga, seasonal yin) / Chi Therapeutics 2015 – 2017
- Klassinen intialainen hathajooga Shiju Puthenpurayilin kanssa / Fuego Lounge 2015
- J. Brown therapeutic yoga teacher training 50 h / Yin Academy 2015
- Yin yoga and functional anatomy with Joe Barnett / Fuego Lounge 2014
- RYT 200 (hatha/hotjooga) / Aurajooga 2014
- Omaehtoista joogakirjallisuuden opiskelua ja omaa harjoitusta mittaamattomasti
Filosofia
Väittelin huhtikussa 2016 tohtoriksi Immanuel Kantin filosofiasta. Filosofiassa minua kiehtoo käsitteiden käyttäytyminen ja niiden suhde todellisuuteen. Toisaalta voimme käsitteiden ja logiikan lakien avulla tehdä miltei mitä tahansa päätelmiä, toisaalta vain osa päätelmistä on tosia.
Filosofiataustani takia olen perehtynyt myös joogafilosofiaan. Vaikka länsimaisessa filosofiassa ja joogafilosofiassa onkin merkittäviä eroja, olen huomannut, että niissä on myös paljon samaa. Minua kiinnostaa erityisesti se, mistä nämä yhtäläisyydet ja erot oikein kumpuavat.
Opetan joogafilosofiaa jooganopettajakoulutuksissa (aikaisemmin Chi Therapeutics ja Roots to Rise, vuodesta 2019 lähtien Erkkajooga). Tästä pääset lukemaan niin & näin -lehteen yhdessä Måns Broon kanssa kirjoittamani artikkelin Tietoisuuden metafysiikasta Immanuel Kantilla ja Patanjalin joogafilosofiassa.
Tekstit
Rakastan kirjoittamista ja tekstien kanssa työskentelemistä. Kirjoittaminen jäsentää omaa ajattelua ja antaa sille mahdollisuuden kehittyä eteenpäin. Ennen kaikkea kirjoittamalla omat ajatukset saavat mahdollisuuden tavoittaa myös ne, joiden kanssa niitä ei muuten tulisi jaettua. Kirjoitan joogasta Suomen joogalehteen ja Anandaan.
Luen paljon. Luen kaunokirjallisuutta rentoutuakseni; tietokirjoja ahmin oppiakseni lisää minua kiinnostavilta aloilta. Lukemalla saan kosketuksen siihen, miten muut ihmiset maailman näkevät. Samaan pääsen myös muiden kirjoittamia tekstejä työstämällä.
Jooga-aiheiset luennot ja julkaisut:
- ”Lohtu.” Suomen joogalehti 3/2020.
- ”Meditoiden perille?” Ananda 3/2019
- ”Mikä äänessä hoitaa?” Merja Valveen haastattelu. Ananda 2/2019
- ”Yoga-sutra ja Bhagavad-Gita. Opas mielenrauhan ja syvimmän ilon manuaaleihin. ” Suomen joogalehti 1/2019.
- ”Hengityksestä elinvoimaa.” Suomen joogalehti 3/2018.
- ”Jooga ja luontainen tila.” Suomen joogalehti 2/2018.
- Jooga ja luontainen tila. Luento Suomen Joogaliiton talvipäivillä, 10. – 11.3.2018
- ”Jooga elämäntapana. Pienin askelin kohti tyyneyttä ja tasapainoa.” Ganesh Mohanin haastattelu. Ananda 4/2017
- ”Karmajooga. Toiminta tienä vapauteen.” Suomen joogalehti 2/2017.
- 25.2.2017 Milloin jooga toimii? Joogafestivaalit, Helsinki (luento).
- Ranki, Kreeta & Broo, Måns: ”Transsendentaalinen apperseptio ja purusha. Tietoisuuden metafysiikka Kantilla ja Patanjalin joogafilosofiassa.” Niin & näin, 1/2017.
- ”Luiden ehdoilla.” Joe Barnettin haastattelu, Ananda 2/2016.
- 15.2.2016 Hyvinvoiva ihminen joogafilosofian näkökulmasta. Totuus ja tolkku -keskustelukerho, Turun kaupunginkirjasto (luento).
- ”Usko, tieto, toivo ja harjoitus. Kantilainen katsaus joogafilosofiaan.” Ananda 3/2015.
Tästä aiheesta olisi erityisen kiinnostavaa saada joskus lukea vaikka pienestikin avaava postaus: ”… länsimaisessa filosofiassa ja joogafilosofiassa — — on myös paljon samaa.”
TykkääTykkää
Olen kirjoittanut aiheesta kaksi artikkelia joogalehti Anandaan, ja kohta puoleen ilmestyy Niin & Näin -lehdessä Måns Broon kanssa kirjoittamani yhteisartikkeli tietoisuuden perustasta Patanjalilla ja Kantilla. Mutta kiitos toiveesta, voisin tännekin jossain kohtaa laatia aiheesta tekstin!
TykkääTykkää
Moi – Minua kiinnostaisi myös filosofioita vertaileva(t) kirjoituksesi, löytyisivätkö ne netistä jostain? En asu Suomesta joten fyysisten lehtien hakeminen ei onnistu.
TykkääTykkää
Kiitos Toivomuksesta, täytyy tosiaan laittaa työlistalle! ”Ongelmana” on että näillä on tapana paisua, siksi olen julkaissut vertailevat kirjoitukseni lehdissä. Måns Broon kanssa kirjoittamani artikkeli on nyt luettavissa verkossa osoitteessa http://www.netn.fi/artikkeli/transsendentaalinen-apperseptio-ja-purusa-tietoisuuden-metafysiikka-kantilla-ja-patanjalin
TykkääTykkää