Vaikka sosiaalisen median tarjoamat kiiltokuvat akrobaattisista jooga-asanoista voivat innostaa asanaharjoittelun pariin, tarkka kuva siitä minkä näköisiin asanoihin pyrkii voi olla turhauttavaa tai jopa vahingollista.

siluettiMikäli sosiaalisen median joogakuvatarjontaa on uskominen, tärkeimmät asanat ovat ylösalaiset asanat, erityisesti pincha mayurasana eli kyynärvarsiseisonta, massiiviset taaksetaivutukset sekä näiden yhdistelmä, vrschikasana eli skorpioni.

Esteettiseltä kannalta katsottuna kuvissa ei useinkaan ole moittimista. Eri asia on, toimivatko ne inspiraationa joogaan, minkä usein väitetään olevan niiden tarkoitus.

Harjoituksen motivaatio

Joogan avulla on mahdollista päästä paikkaan jossa ei ole ennen ollut, löytää kehostaan uusia mahdollisuuksia. Kun oppii hallitsemaan asanan, jonka oli aikaisemmin kuvitellut olevan tavoittamattomissa, fiilis on mahtava.

Onnistumisen kokemuksista on lupa nauttia ja niitä on lupa hehkuttaa muille, vaikkapa lataamalla kuvia sosiaaliseen mediaan. Näistä huippuhetkistä tulisi myös osata päästää irti ja ottaa jokainen harjoitus uutena, ei edellisen jatkeena tai toistona.

Joskus voi olla pitkiäkin aikoja, jolloin fyysisesti vaativat asanat eivät vain onnistu. Jos arvottaa joogaharjoitustaan sen perusteella, miten vaativia asanoita pystyy tekemään, harjoituksesta tulee oman arvon mittari: jos en pysty tänään siihen mihin pystyin eilen, olen epäonnistunut.

Muistan itsekin ajan, jolloin fyysinen edistyminen asanaharjoituksessa tyssäsi kuukausiksi. Pelkäsin, ettei joogaharjoitus tunnu ehkä enää koskaan hyvältä.

Lopulta tiedostin, että olin takertunut ajatukseen ihanteellisesta asanaharjoituksesta, ja vähitellen uskalsin päästää siitä irti ja avautua omalle keholleni sellaisena kuin se sillä hetkellä oli. Kun aloin taas tehdä harjoitusta sen hetkisistä lähtökohdista enkä kolme kuukautta sitten vallinneista lähtökohdista, harjoitus alkoi taas toimia.

Etenkin vaikeat ja näyttävät asanat voivat muuttua jopa pakkomielteeksi. Esimerkiksi kyynärvarsiseisonta on pääsääntöisesti sitkeällä työllä harjoiteltavissa. Siinä on pitkälti kyse kehonhallinnasta ja voimasta. Harjoitusmotivaatiotaan on kuitenkin hyvä välillä tarkistaa. Miksi haluan harjoitella juuri tätä asanaa? Mitä sitten tapahtuu kun osaan sen?

natarajasanaNäyttävien asanoiden funktio

Jos oma keho on kaukana sosiaalisen median tyrkyttämästä kuvasta hoikasta ja keijumaisesta joogavartalosta, ja jos se ei kaiken lisäksi tunnu taipuvan mihinkään suuntaan, kuvien tarjoama inspiraatio voi kääntyä turhautumiseksi: Vaikka miten harjoittelisin, minusta ei koskaan saa yhtä siroa ja notkeaa, joten turha edes aloittaa joogaa.

Jos selkänikamien välissä on paljon tilaa, taaksetaivutukset ovat ainakin pienen harjoittelun jälkeen väkisinkin näyttäviä, koska maltillisemmat taaksetaivutukset eivät riitä asanan kaikkien hyötyjen saavuttamiseen. Vaikka tätä artikkelia motivoikin ärtymys sosiaalisen median joogakiiltokuvia kohtaan, en missään tapauksessa vastusta näyttävien asanoiden harjoittelua: jotkut tarvitsevat niitä, mutteivät kaikki.

Jos taas selkänikamat ovat hyvin lähellä toisiaan tai okahaarakkeet ottavat vastaan, taaksetaivutukset jäävät hyvin maltillisen näköisiksi, vaikka lihaskireydet ja -epätasapainot saisikin harjoituksen avulla pois. Asanaa ei tietyn rajan jälkeen saa mitenkään enää fyysisesti syvennettyä vaikka miten harjoittelisi.

Jos jälkimmäisellä anatomialla varustettu katselee vierestä kun ensimmäiseen kuvaukseen sopiva henkilö tekee harjoitusta, hän saattaa kokea, että on vielä paljon työtä tehtävänä ennen kuin pääsee yhtä edistyneeseen harjoitukseen tiedostamatta sitä, että on jo saavuttanut oman liikkuvuutensa rajat. Tämä ei kuitenkaan näy ulospäin, eikä hän todennäköisesti saavuttaisi yhtä suurta huomiota sosiaaliseen mediaan lataamillaan joogakuvilla kuin naapurinsa.

Siksipä onkin äärimmäisen tärkeää, että harjoitusta motivoi sisäinen kokemus eikä ulkoinen muoto. Vaikka joogan ajatellaan yleensä olevan lempeää, se on sitä vain jos se tehdään oman kehon ehdoilla ja oman kehon rajoissa.

 

Kuvat: arztsamui, sattva / FreeDigitalPhotos.net

7 kommenttia artikkeliin ”Sosiaalisen median kiiltokuvajooga

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s